Monday, August 6, 2012

7. SRPEN 1942 – 70 - VÝROČÍ LEGENDÁRNÍHO VZDUŠNÉHO BOJE NAD GUADALCANALEM: SABURÓ SAKAI vs. „PUG“ SOUTHERLAND

Bojový let, který se Saburó Sakaiovi téměř stal osudným, slavný letec
podnikl ve stíhačce A6M2 vzor 21 "V-128"

Dnes je to právě 70. let ode dne, kdy se nad Guadalcanalem střetly dvě elity svých námořních letectev japonská námořní stíhací jednotka Tainan Kókútai doprovázela bombardéry k tomuto ostrovu, aby mohly napadnout americká plavidla, která zajišťovala invazní operaci. První vylodění svého druhu, ze strany Američanů, od přepadení Pearl Harbour. Jedním z japonských stíhačů, kteří se doprovodu zúčastnili, byl Saburó Sakai, který je dnes legendou vojenského letectví.

Američtí námořní letci si před osudným střetnutím užili vzrušující ráno, když se svými Wildcaty „nacymprcampr“ rozstříleli plovákové letouny a létající čluny, které kotvily u poloostrova Halavo (souostroví Florida). Později se ale pokusili napadnout japonské bombardéry a dostali se do křížku s jejich doprovodem. Utrpěli těžké ztráty. Právě při tomto boji změřili své síly Saburó Sakai a stíhač z VF-5 „Pug“ Southerland. Pugův Wildcat nakonec dostal od japonského veterána  pořádnou dávku olova. K Japoncovu překvapení však byl nadále schopen letu. Wildcat však náhle zpomalil a Sakai se ocitl před přídí Wildcatu, avšak Američan nevystřelil. Sakai pak posunkem vyzýval nepřítele aby vyskočil a zachránil se. Ten ale nereagoval a tak ho Japonec znovu zasáhl a Američan se na padáku snesl do džungle. „Pug“ Southerland poté několik dnů putoval džunglí směrem ke svým bratrům ve zbrani. Na cestě mu pomáhali domorodci, kteří se díky japonským vojákům sami ocitli v pěkně nepříjemné situaci.
Saburó Sakai se svým žákem a přítelem, neméně legendárním letcem 
Hiroyoshi Nishizavou.


Sakai poté zaútočil zezadu na jinou formaci Wildcatů, ze kterých se ale vyklubaly Dauntlessy, jejichž zadní střelci si nenechali nic líbit. Sakai, težce zraněný obrannou palbou amerických kulometů, dokázal sám doletět zpět do Rabaulu. Vzhledem k jeho zranění i vzdálenosti je to těžko uvěřitelné. Absolvoval podobnou křížovou cestu jako jeho protivník Southerland dole v džungli.

Více detailů najdete v mém článku v HPM 8/1995 a v REVI č. 8



Zde je ukázka z mého článku "Vějíř a meč" o H. Nishizawovi, který najdete v REVI č. 8:


"Pug" Southerland z Fighting Five.
"Na Guadalcanalu se 7. srpna 1942 vylodili Američané, to v mnoha ohledech změnilo plány jejich protivníkům. V ten den bylo v Rabaulu připraveno 27 G4M Betty z 4. Kókútai s doprovodem 9 Zer z Tainan Kókútai k útoku na letiště v Rabi (New Guinea). Japonci byli zprávou o vylodění na  Guadalcanalu dokonale překvapeni, avšak pohotově zorganizovali nálet na vyloďující se Američany. Bylo však příliš málo času na přezbrojení bombardérů z pum na torpéda.

V 9.50 hod odstartovalo 27 výše zmíněných Betty s doprovodem rozšířeným na 18 Zer. PO1c Nishizawa letěl ve  formaci jako jeden z wingmanů  LCDR Nakajimy. Bombardéry v cílové oblasti nedocílily, žádného podstatnějšího úspěchu a čtyři z nich byly sestřeleny. Japonští střelci v bombardérech ohlásili 15 sestřelených  Wildcatů a jejich kolegové stíhači sestřelili 7 SBD  Dauntlessů, 29 Wildcatů potvrzených a 14 dalších nepotvrzených. Jedno Zero se předčasně vrátilo kvůli závadě, čtyři Zera byla poškozena a dvě nezvěstná. WO Sakai utrpěl v souboji se skupinou SBD těžké zranění a musel být odeslán do Japonska.
Americké ztráty sice nebyly tak vysoké, jak se Japonci domnívali, ale přesto byly citelné - 1 Dauntless byl  sestřelen a dva poškozeny. Wildcatů bylo ztraceno plných 15 (z toho 5 havarovalo a jeden byl svržen z paluby  carrieru). V jednu chvíli bylo nezvěstných 12 pilotů, ale  postupně se 6 z nich vrátilo.

Stíhači Navy ohlásili 7 sestřelených "type 97" (Betty) plus 3 pravděpodobně a dvě další jako poškozené. Ohlásili  jediný jistý sestřel Zera (plus 4 pravděpodobně).
Nad Guadalcanalem v ten den vynikl právě Nishizawa, který ohlásil 6 sestřelených Wildcatů. Jak již bylo zmíněno byl wingmanem LCDR Nakajimy a ten v jednom souboji vedl svou šestici Zer proti čtyřem Wildcatům Lt. Herberta S. Browna.
Záměna Doutlessu za Wildcat se Sakaiovi stala
 téměř osudnou.
Brown se pokusil čelně zasáhnout jedno Zero, ale minul  a zapletl se do divokého dogfightu s několika Japonci.  Jeden z útočníků zasáhl Brownův stroj a zranil ho do boku a do nohy. Pak kolem Browna prolétl směrem odzadu dopředu, smál se na něj a zamával mu! Brown po něm neprodleně vypálil dávku. Je možné, že to byl právě  Nishizawa, protože byl známý podobnými žerty.
Faktem zůstává, že Nishizawův stroj byl v boji vážně  poškozen a to mladého letce vedlo k rozhodnutí spáchat  sebevražedný útok. Nenašel však žádný vhodný cíl a nakonec se mu podařilo vrátit na základnu."






No comments:

Post a Comment