Sunday, November 6, 2022

„Swede“ Vejtasa u Santa Cruz

Stanley Winfield Vejtasa was the only U.S. Navy aviator to receive the Navy Cross for his service as a bomber and fighter pilot. He capped his remarkable career in the 1960s as skipper of the USS Constellation (CV-64) and later as commander of Naval Air Station Miramar (yes, the Top Gun!).

On page 26 of the November issue of Eduard INFO magazine, I discuss his Czech ancestry in more detail, but mainly focus on his incredible performance during the Battle of Santa Cruz Islands in October 1942.

https://www.eduard.com/out/media/InfoEduard/archive/2022/info-eduard-2022-11engli.pdf

Stanley Winfield Vejtasa byl jediným letcem US Navy, který obdržel vyznamenání Navy Cross za službu bombardovacího pilota a také za akci, v níž byl nasazen jako stíhací pilot. Svou pozoruhodnou kariéru završil v šedesátých letech jako kapitán letadlové lodi USS Constellation (CV-64) a později jako velitel Naval Air Station Miramar (ano, jedná se o Top Gun).

Na straně 26 listopadového vydání magazínu Eduard INFO se podrobněji věnuji jeho českým předkům, ale hlavně se zaměřuji na jeho neuvěřitelný výkon během bitvy u ostrovů Santa Cruz v říjnu 1942.

https://www.eduard.com/out/media/InfoEduard/archive/2022/info-eduard-2022-11czli.pdf

No comments:

Post a Comment