Wednesday, June 1, 2011

Gefechtsverband Kuhlmey & Schwarze 12 - Heribert Koller II./JG 54 "Grünherz"





Following article draws largely from my article published in the journal REVI No. 51. For those keen readers able to understand Czech I highly recommend the read if you want to know more details about the following story. Jagdgeschwader 54 „Grünherz” is best known for its deployment on the Eastern Front, particularly in the area south of Leningrad (now St. Petersburg). However, various parts of JG 54 came few times also to southern Finland. Probably the best known example is the deployment of JG 54 in the Gefechtsverband Kuhlmey. Fighter pilot Heribert Koller experienced very dramatic flight during June 1944 and he was reunited with his Fw 190 in 2006.

See pages 21 - 23

Následující stať z velké části čerpá z článku, který jsem zveřejnil v časopisu REVI č. 51. Pokud se budete chtít dozvědět další podrobnosti k následujícímu textu, vřele doporučuji jeho přečtení. Jagdgeschwader 54 „Grünherz“ se proslavila díky svému působení na východní frontě, především v oblasti jižně od Leningradu (dnešní Petrohrad). Nicméně různé její části se několikrát dostaly i do jižního Finska. Asi nejznámějším případem je nasazení části JG 54 v rámci Gefechtsverband Kuhlmey. Stíhač Heribert Koller při tom v červnu 1944 zažil hodně dramatický let a znovu se shledal se svým Fw 190 v roce 2006.

Viz strany 21 - 23


Finnish article from 2006 featuring visit of Heribert Koller in Helsinki when wreck of his Black 12 was found. And yes, the young guy next to him, that´s me.

Finský článek o návštěvě Heriberta Kollera v Helsinkách když byl nalezen vrak jeho "černé 12". A ten mládenec vedle něj, ano to jsem já.



Kuva / Photo: Anne-Marie Hedlund o.s. Bränn / Seppo Sipilä






No comments:

Post a Comment